Hoppa till innehåll

Bandsåg

Jag hade kollat mycket på Matthias Wandel’s youtube kanal, blev avundsjuk på hans hemmabyggda bandsåg. Köpte en uppsättning Sketchup ritningar av honom. Detta är bygget av hans 14tums bandsåg. Det är altså modellen utan trunions. Det vill säga att man behöver byta insert om man skall såga i vinkel då rotationsaxeln för bordet inte är i samma plan som bordet självt.

Ramen är limmad av en massa lager vanliga brädor, många av dem är från gamla hyllplan till bokhyllor, Annat är sånt som skulle bli ved.
Många lager, men det blev mycket stabilt.
Hjulen är tillverkade av 2 lager 12mm mdf, detta gör att det blir en hård kant i mitten som bladet kan åka på Kullagren är från biltema. Dessa pressade jag in i plywoodbitar som sedan limmades mot mdf skivan. Axlarna är 25mm aluminiumrör som är fyllda med diverse stålpinnar och sedan gjutna med epoxy för att de skulle bli hårda.
Allt för att snåla, så tillverkade jag egna gångjärn av trä. Här är även de flesta andra delar färdiga.
Använder slangklämmor för att hålla hjulen på plats.
Undertill är det ett lager styv tjock plywood som jag hittade ute nåonstans. Sedan är det ett lager hyllplan som är från någon gammal garderob. Detta klädde jag då in med riktigt trä i kanterna.
Låshake av hård masonit, detta kommer från någon transportlåda till nått jag har köpt.
Monterade plywoodbitar på utsidan av framsidan och borrade från insidan för att ge rum för den delen av axel som sticker ut. Plåten är en galavad 2mm plåt som också var del av något transportmaterial.
Vreden till skruvarna kommer från gamla trasiga maskiner.
Hela bordet går att skruva loss om man skulle vilja använda sågen på en ram och såga ved.
Den undre bladguiden. Lagret kan flyttas fram och bakåt.
Övre lagret går också att flyttas i längsled.
Kilen till höger om sågen ser till att bordet inte tippar ned samt ser till att dammet inte blåser ut under bordet. Denna sticks alltså in mellan plattan på sidan och bordsskivan.
Elen styrs via en vridbrytare samt en vanlig lampknapp som nödstopp.
Hela ramen målades svart.
Övriga delar målas orange.
Färdigmålat.
Fräste ut en guidskena för att kunde köra mallar i.
Här syns hur nödstoppet är tanken att fungera.
Motorn som jag cyklade till och hämtade låg i källaren på en gammal gård , köpte till en kondensator för att kunna köra den på 230v enfas.
Det är bra spann att såga i. Har använt sågen många år nu och den fungerar fortfarande felfritt!